Проблем са амброзијом у Краљеву

Последњих месец дана повећана је концентрација полена амброзије који може да изазове јаке алергијске реакције. Иако је - само у Краљеву - у два наврата уклањана та коровска биљка, због временских услова - акција није дала жељене резултате.

Гребање у очима и грлу и цурење носа, очкиване су тегобе које ових дана осећа већина Краљевчана алергичних на полен амброзије. Ипак, мало ко зна и да неопрано поврће прекривено поленом може изазвати симптоме сличне стомачним вирусима.

"У виду честих столица, у виду надимања, гасова, значи свега што се јавља, мучнина разних, малаксалости, којима су праћени сви ти дигестивни проблеми, али неће бити наравно температуре и неће бити опет толико драстично као што је неки стомачниу вирус", каже др Марија Мурганић из Дома здравља у Краљеву. 

Једна биљка произведе до 8 милијарди поленових зрна, а само 20 зрна у метру кубном ваздуха довољно је да изазове јаке алергијеске реакције код најосетљивијих. Градске службе су два пута сузбијале коров на јавним површинама у граду и приградским насељима, али је, због кишног лета, на неким местима он наново растао. И то није једини разлог тренутног стања.

Маријана Марковић из Одесека за заштиту животне средине Града Краљева каже: "Велики проблем су приватне парцеле. Пријаве грађана стижу свакодневно, грађани могу да пријаве амброзију инспекцији и инспекција ће изаћи на терен и свакако наложити да се на приватним парцелама амрозија уништи".

Ретко, амброзија може да изазове спазам плућа и осип на кожи. Уобичајене тегобе углавном отклањају лекови против алергија и капи за нос, а грађани могу и превентивно да делују.

"Избегавање боравка напољу у раним јутарњим и касним вечерњим часовима, пожељно је избегавати отворене просторе, поред река, поред неуређених неких површина, користити клима уређаје у затвореним просторијама, у аутомобилима", каже др Марија Мурганић.

У Заводу за јавно здравље Краљево су нам рекли да ће концентрација полена амброзије у ваздуху бити висока још неких десетак дана. Ипак, предвиђено је да је мере до краја окотбра и да о томе обавештавају грађане. 

број коментара 0 пошаљи коментар