Награђени шабачки будући млади пољопривредници

Шабачки средњошколци са успехом су почели нову школску годину. На Агроолимпијади у Португалу, четворочлани тим Средње пољопривредне школе који је представљао Србију, у конкуренцији 19 школских државних тимова из Европе, освојио је сребрну медаљу.

Уз овације и аплаузе дочекани су европски вицешампиони у својој школи. За два дана четворица момака показали су међу вршњацима и знање и спретност у 18 дисциплина. Успех утолико већи што су се са већином опреме и техника први пут сусрели на такмичењу.

"Први пут смо сели у њега и први пут смо видели такав трактор, срели се са таквим трактором, трудили смо се да будемо најбољи", каже Петар Макевић, освајач сребрне медаље на Агроолимпијади.

"Ја сам био први у мењању ножева на косачици са гњечилицом коју нисмо видели пре...", каже Немања Виторовић, освојач сребрне медаље на Агроолимпијади.

Од муже крава, флаширања вина, до сече дебала, састављања водоводних система, вожње трактора, балирања сена. Научено у школи применили су у пракси.

"Мислим да имамо боље знање у односу на друге ђаке, они имају боље услове за разлику од наших", каже Марко Симић, сребрна медаља на Агроолипијади.

А Љубинко Стошић додаје: „Овом медаљом обележавам крај свог школовања, презадовољан".

За упознавање нових машина користили су паузе између такмичења, користили кажу и домаћу памет. За довитљивост и умеће освојили симпатије и похвале свих учесника.

"Искуство је велико", каже професор Душан Мајсторовић, ментор екипе. И додаје: "Видели су да су те границе у технологији даље заиста и да и они морају да се усавршавају и кроз учење савладавају тешкоће у новинама".

Предраг Савић, директор Средње пољопривредне школе у Шапцу: "Бити други у Европи у било чему, а камоли у нечему што има 18 дисциплина у два дана, добити шансу да представљаш своју земљу и гледати своју заставу како се диже је шта више".

Пут до медаље дуг је три хиљаде километара у комбију, а пут до знања - кроз школску праксу и на свом имању. Поред признања за школу у четири села први пут стижу олимпијске пољопривредне медаље. У агросвету, кажу европски вицешампиони, остаће и са струком и са даљим образовањем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво