Основна школа у Смедеревској Паланци на европској мапи успешних школа

Основна школа "Олга Милошевић", најстарија образовна установа у Смедеревској Паланци, налази се на Европској мапи успешних школа, јер већ трећу годину учествије на пројектима "Еразмус" које финансира Европска унија. Та школа је пример добре праксе дигитализације наставе, јер су међу првима у Србији добили електронске дневнике.

Најстарију школу у вароши на Јасеници, са подручним школама у Придворицама и Водицама похађа 431 ученик. Ове године поносно истичу да имају три разреда првака, што није био случај у последње три деценије. Због тога се указала се потреба и за новим учитељем.

"Позитивна трема наравно постоји", каже Душан Глишић, учитељ у ОШ "Олга Милошевић", "али када имате јасну визију, када имате јасан циљ и веру у све оно што радите онда и резултати дођу."

Нису највећа, али су најперспективнија школа ове општине, јер се не боје изазова. Прошле године увели су електронске дневнике, имају три интерактивне табле, све учионице су опремљене раунарима и имају приступ интернету.

"Дневник се показао као веома добра апликација која је функционална", истиче Катарина Башчаревић, наставница информатике и рачунарства у ОШ "Олга Милошевић". Људи из техничке подршке су нам излазили у сусрет, све опције које смо имали у старим плавим папирним дневницима имамо и овде, само са бољим пресецима стања и са бољом статистиком."

Због упорности професорке енглеског језика и воље да деца из унутрашности уче према најсавременијим принципима образовања у Европи, ове године одобрен им је трећи пројекат са којим ће се наредне године представити вршњацима у Турској.

Веома је значајно што ће и деца учествовати у пројекту, објашњава Јасмина Милићевић, наставница енглеског језика и вођа пројектног тима у ОШ "Олга Милошевић". "Радићемо на увођењу креативног наставног процеса, креативног драмског процеса у наставу."

"Еразмус" није једини пројекат на који су поносни, учествују чак на једанаест "е-твининг" пројекта. Можда их је баш свестраност према иновацијама у образовању поставила на водеће место у школама ове општине.

"Немамо намеру да станемо", рекао је Дарко Димитријевић, директор ОШ "Олга Милошевић", "имамо намеру да даље радимо и сарађујемо, такође у пројектнојј настави у области Е-твининга. Желимо да се надограђујемо, не желимо да станемо, и у свим другим Европским тенденцијама и тенденцијама формирања наше школе према облицима других школа у Европи."

Оно што им предстоји и чему се радују јесу електронски уџбеници, који како наводе, могу само да им оплемене и обогате наставу, јер живимо у дигиталном времену где је све теже деци подстаћи машту и креативно размишљање, у међувремену овај вредан колектив ипак успева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво