Ликовна колонија на Грзи

На ликовној колонија на Грзи, код Параћина, дуже од четири деценије стварају уметници из земље и иностранства.

Стварање нових дела у изузетном природном окружењу, са старим пријатељима и неговање лепе традиције окупило је и ове године десетак сликара на Грзи код Параћина. То је, како кажу, и лепа прилика да се учини нешто добро за локалну заједницу.

Саша Добрић, уметник из Новог Сада каже да му је ова колонија и те како занимљива: "Слике остају Културном центру, Параћинцима и то је битно да слике не иду у продају. Дакле после нас оне настављају да живе за следеће генерације."

„Колонија није тематска", каже Дејан Миливојевић, сликар из Јагодине. И додаје: "Сви радимо оно што иначе радимо у својим атељеима, али тај дух Грзе, природе овог дела Србије се и те како види на нашим сликама".

На једну од најстаријих ликовних колонија у Србији стигао је и италијански професор Пипо Алтомаре са академије у Катанији.

"Ово је право задовољство за све нас, једна лепа инспирација уз заједничко стварање са пријатељима, ја сам одушевљен", рекао је за РТС овај признати сицилијански уметник.

Зорица Ђорђевић из Културног центра у Параћину каже: "Сви су различитог сензибилитета, прво је добра атмосфера, трудимо се као домаћини да негујемо ту нашу традицију и да оставимо граду заиста добре слике."

За протекле 43 године учесници ове ликовне колоније поклонили су Параћину преко 400 дела и створили једну од најбогатијих и најразноврснијих збирки уметничких радова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво