Ликовна колонија на Грзи

На ликовној колонија на Грзи, код Параћина, дуже од четири деценије стварају уметници из земље и иностранства.

Стварање нових дела у изузетном природном окружењу, са старим пријатељима и неговање лепе традиције окупило је и ове године десетак сликара на Грзи код Параћина. То је, како кажу, и лепа прилика да се учини нешто добро за локалну заједницу.

Саша Добрић, уметник из Новог Сада каже да му је ова колонија и те како занимљива: "Слике остају Културном центру, Параћинцима и то је битно да слике не иду у продају. Дакле после нас оне настављају да живе за следеће генерације."

„Колонија није тематска", каже Дејан Миливојевић, сликар из Јагодине. И додаје: "Сви радимо оно што иначе радимо у својим атељеима, али тај дух Грзе, природе овог дела Србије се и те како види на нашим сликама".

На једну од најстаријих ликовних колонија у Србији стигао је и италијански професор Пипо Алтомаре са академије у Катанији.

"Ово је право задовољство за све нас, једна лепа инспирација уз заједничко стварање са пријатељима, ја сам одушевљен", рекао је за РТС овај признати сицилијански уметник.

Зорица Ђорђевић из Културног центра у Параћину каже: "Сви су различитог сензибилитета, прво је добра атмосфера, трудимо се као домаћини да негујемо ту нашу традицију и да оставимо граду заиста добре слике."

За протекле 43 године учесници ове ликовне колоније поклонили су Параћину преко 400 дела и створили једну од најбогатијих и најразноврснијих збирки уметничких радова.

број коментара 0 пошаљи коментар