Укључивање деце миграната у школски систем

Основну школу "Вера Благојевић" у Бањи Ковиљачи ове школске године похађаће осморо деце из мигрантских породица. Ово је друга година како су малишани смештени у Центру за азил у том месту, укључени у систем образовања.

У одељењу III/2 Основне школе у Бањи Ковиљачи - седамнаест малишана, међу њима су и Сана, Фатма и Самир из Азербејџана. Током прошле школске године, као ученици другог разреда, стекли су доста знања, и били међу најбољим ученицима у разреду.

Сана из Азербејџана каже: "Учила сам овде српски, немачки, енглески и математику. Најбоље ми иде српски".

Поред поласка у школу, радовали су се, кажу, и они другарима, али и другари њима. У школским клупама и ове године, заједно ће учити, али се и међусобно помагати.

"Мени се свиђа што видим моје другаре", каже Фатма из Азербејџана. И додаје да је срећна што је кренула у школу.

Сандра Цветковић, из Бање Ковиљаче каже: "Лепо смо се дружили и играли се".

Иако ће пут Сану, Фатму и Самира, можда ускоро одвести у другу земљу, из Србије и Бање Ковиљаче, понеће лепе успомене, јер су овде, кажу, стекли пријатеље за цео живот.

"Размишљала сам цело лето да ли ће отпутовати или ће остати овде", каже учитељица Биљана Срнић. И додаје: „Њих троје су ми баш прирасли за срце, отпочетка су се уклопили у одељење и деца их јако воле и јако су вољни за сваки рад".

Драган Гаврић, директор ОШ "Вера Благојевић" каже да они добро прате наставу с обзиром на језичку баријеру: "Уче добро језик, чак укључујемо ту децу и у манифестације за 8. март, иду и на спортска такмичења..."

Осим знања, ови малишани, научили су доста и о пријатељству, али и солидарности. На спрском језику, не само да знају да читају и пишу, већ и отпевају понеку песму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се