Нова школа у сјеничком селу Дујке

Захваљујући родитељској љубави, разумевању мештана, помоћи дијаспоре и општине Сјеница, ђаци у селу Дујке на сјеничко-пештерској висоравни, ову школску годину почели су у новој школи. Подигнута је на згаришту где је изгорела претходна.

За ове мале горштаке похађање наставе од сада ће бити много угодније, лепше и лакше, него у протеклих пет година које су провели у трошном кућерку на крају села.

"Стара школа је била изграђена од блата и дрвета. Тамо је било хладно нисмо имали тоалет и воду," каже један ђак.

Ове године у школи је 8 ђака и два предшколца, а догодине ће их бити четрнаесторо.

Алма Вејселовић, учитељица каже "Ово је најлепши поклон који смо могли да добијемо и ја и дјаци на поцетку сколске године."

Желећи да својој деци омогуће да бар прва четири разреда заврше у свом селу, мештани нису чекали скрштених руку да им држава обезбеди нову школу већ су удружили новац, труд и мајсторске вештине и на згаришту старе школе подигли нову зграду.

Притекли су им у помоћ комшије које су на привременом раду у иностранству, као и локална самоуправа.

Нусрет Чоловић наводи: „За 6 и по месеци смо успели да одрадимо ово и радили смо по киши и по сунцу, све ручно смо радили све с мобама, нисмо плаћали раднике, све су мештани одрадили."

"Ја сам професионални зидар, помагао сам овој школи, зидао и радио све послове око школе што је требало да нам не би деца ишла 4 км у једном и 4 км у другом правцу", кажр Амир Чоловић.

Хазбо Мујовић, председник Општине Сјеница објашњава: „Чинимо да овај део Републике Србије, односно овај крај апсолутно задржи део становниства на својим кућним праговима. На овај начин ћемо омогућити знатну уштеду од локалне самоуправе зато што не морамо децу да возимо неколико километара у једном и другом смеру, апсолутно је за похвалу и велика активност мештана."

Село Дујке има 15-так домаћинстава, а некада их је било више од стотину. Школа у селу Дујке удаљена је од матичне 4 километра.

број коментара 0 пошаљи коментар