Колективно венчање на Штрудлијади у Долову

У Долову код Панчева одржана је 19. Штрудлијада. Први пут, у оквиру те манифестације, организовано је колективно венчање за пет парова.

Приликом уписа деце у забавиште матичарка у Месној заједници је приметила да има доста родитеља који нису венчани и предложила је Удружењу жена „Доловке" које већ 19 година организује „Штрудлијаду" да позову и младе парове на колективно венчање.

Пријавило их се петоро и како кажу нису се покајали што су се венчали у центру села где су уместо младине торте имали банатске штрудле, а за срећан и дуг заједнички живот симболично су полетели и домаћи голубови:

"Веома сам узбуђен, адреналин је прорадиои ово је нешто феноменално и много занимљиво", каже Стеван Димитров, младожења.

Млада Јагода Миловановић наводи: „Ово је нешто ново за нас, хвала свим људима који су се потрудили да нам овако нешто приреде."

Већ на венчању младе су могле да науче и како се праве добре домаће штрудле, које су Доловке још пре 8 гподина брендирале као свој производ.:

"Има тајни у прављењу штрудле, али свака домаћица зна да је направи ако жели и ако је прави с љубављу онда ће и успети, ако је спрема само ради реда неће бити добра", објашњава Љуба Јовановски из Јабуке.

„Штрудлијаду" у Долову сваке године посете бројна удружења жена из читаве Србије, јер и Доловке радо одлазе на бројне манифестације, а жеља им је да се што више младих жена прикључи њиховом удружењу:

"Ово дружење са женама није само ова манифестација. Ми се дружимо и држимо заједничке радионице током читаве године и пресрећна сам што код нас има жена свих народности и што представљамо Србију у малом" каже Драгана Марић, предедница Удружења жена „Доловке".

Штрудле с маком и даље ће бити омиљен колач у Долову,посебно младенцима који ће до следеће године научити да спреме ову посластицу за нове брачне пар

број коментара 0 пошаљи коментар