Гради се пут од Куршумлијске до Луковске бање

Општина Куршумлија, једна од најразуђенијих у Србији годинама је суочена са одласком становништва са сеоског подручја због лоших услова за живот. Зато се све више улаже у путну инфраструктуру. Да би зауставили миграцију и подстакли повратак на ове просторе, Влада републике Србије и општина Куршумлија у обнову инфраструктуре на овом подручју током ове године уложили су више од 250 милиона динара.

До куршумлијских села уз саму административну линију са Косметом може се доћи само макадамским путем, где је без теренских возила готово немогуће стићи. Изградња пута обрадовала је малобројне мештане.

„Да је ово било, ово сад што се ради, пре 20- 25 година, овде би имало сигурно минимум пет, шест кућа, ако не и десет. Све је ово доста закаснило, омладина отишла," каже Радиша Ераковић из Растелице код Куршумлије]

Пут од Куршумлијске до Луковске бање дуж административне линије са Косметом спојиће десетак села у којима живи више стотина становника.

Природна богатства пружају потенцијале за развој овог краја.

„И сада има засада малина, купина и вишње у селима, али је транспорт до хладњача отежан због лиших услова и лошег пута", наводи Радован Ераковић.

„ Ту је програм за генетски центар за козе, програм за рибњак у Требињској реци, програм за баште, стакленике, пластенике, са термалном водом из Лукова," објашњава Ђорђе Ераковић, из Растелице.

Изградња пута значајна је због бања за које влада велико интресовање.

„То је пут како да се споје три бање- Луковска, Куршумлијска и Пролом бања и Ђавоља варош, тако да би објединили не само главне саобраћајнице, него би и ближим саобраћајницама објединили ове три бање, а наш гост који борави у једној бањи имао би могућност да обиђе и дугу и трећу бању, тако да види све предности и лепоте туризма куршумлијског краја", каже Радован Раичевић, генерални директо АД Планинка Куршумлија.

У изградњу путева на овом подручју улажу и општина и држава.

„Ми око 150 милиона издвајамо за уређење и асфалтирање од тога на локалне и некатегорисане око 20- 25 милиона. Имамо и помоћ државе, задовољни смо, али је стварно толико велика површина да никад није довољно средстава" објашњава Радољуб Видић, председник општине Куршумлија.

До 92 села Куршумлијске општине води 800 километара локалних некатегорисаних путева које треба уредити.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво