Обновљене школе и нови вртићи у свилајначким селима

Ђаци у свилајначким селима нову школску годину започели су у две потпуно реновиране школе, у Радошину и Црквенцу. Од овог септембра ради и 12 нових вртића по селима који су бесплатни.

Школу у Црквенцу похађа 180-оро ученика. Ђаци прваци, њих једанаесторо, сигурно ће памтити свој полазак у школу јер су ушли у потпуно реновиран објекат.

„Ја мислим да ни у Крагујевцу,у Нишу, па чак ни у Београду овакве школе нема," одушевљена је мама једног првака.

Не мање задовољство и код родитеља чија су деца кренула у вртић. Уз припремни школски програм сада ради и вртић за млађу децу што је новина на сеоском подручју.

„Не морамо да путујемо до града да би водили своју децу, овде је доста ближе и ако су деца болесна можемо лакше да дођемо до њих," каже Анђелка Петровић.

Опремање вртића и школе помогла је Фондација Новака Ђоковића са којом општина сарађује већ четири године.

Маја Кремић из Фондације Новака Ђоковића наглашава да су задовољни сарадњом са општином Свилајнац: „ Зато што је то општина која је јако агилна и са којом је јако лако сарађивати. Нећете веровати некад није лако ни донацију извршити до краја зато што постоји пуно ствари које донацију прате".

У општини кажу да за становнике на сеоском подручју желе да обезбеде потпуно исте услове као и у граду јер само на тај начин могу да младе задрже на селу.

„Сматрамо да људи на селу треба да имају апсолутно исти конфор као и људи у граду и људи који раде на крају крајева,то што неко није запошљен у фабрику не значи да не ради,ради на пољопривреду и мислимо да и малишани у свим селима треба да иду у вртиће," наводи Предраг Милановић, председник општине Свилајнац.

У Свилајнцу се реконструише и највећа градска основна школа, а радове вредне два милиона евра заједнички финансирају општина и Влада Србије преко Канцеларије за јавна улагања.

Рок за завршетак радова је осам месеци, а до тада ће ђаци наставу похађати у другим школама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи