Кад почиње изградња школе у Голобоку

Невреме које је пре два месеца погодило Голобок, село надомак Смедеревске Паланке, оштетило је куће и газдинства, а највише штете претрпела је најстарија образовна установа у општини. У понедељак ће 140 ђака школе "Никола Тесла" ипак сести у клупе у старој згради.

Најстарија школа општине Смедеревска Паланка, иако годинама није обнављана, увек је била пуна деце. Оштећена је била зубом времена, али невреме које је задесило село у јуну било је немилосрдно према њој. Од два објекта где су се школовали малишани, један више није у функцији.

"Ради безбедности деце, ми више нећемо користити ту зграду која је јако пуно страдала у овом невремену", каже Јелена Јелић, директорка ОШ "Никола Тесла" из Голобока

У том објекету била је настава за ђаке од 1. до 5. разреда, док су старији разреди били у згради поред, да би сви били у једној преподневној смени. Међутим, од понедељка, мењају се навике и ђака, и наставника. По речима директорке Јелић, за 140 ученика биће организован рад у две смене:

"Ништа спорно неће бити, настава неће да трпи, наставни кадар је потпуно стручан, раде већ дуги низ година са том децом и неки већ имају искуства са радом у две смене."

Школа је требало да буде потпуно обновљена, јер нема салу за физичко васпитање, а ђаци и наставници користе пољски тоалет, иако се сваке године упише по који малишан више, јунско невреме само је убрзало процес.

"Ми смо већ приступили изради пројекта", истиче Никола Вучен, председник општине Смедеревска Паланка, "пројекат је готов и врло брзо ћемо кренути у изградњу нове школе."

Ђацима и родитељима је, ипак, најзначајније што остају у свом месту, јер да школа није оспособљена за наставу, деца би морала да путују до школе у суседном селу.

број коментара 0 пошаљи коментар