Стазама Солунаца: Завршне припреме у Лозници

Поводом сто година пробоја Солунског фронта и ослобађања Србије у Првом светском рату, чланови Удружења "Пријатељи 72. Специјалне бригаде" реализоваће пројекат "Стазама Солунаца". Припреме за вожњу бициклом од Солуна до Београда увелико трају, а пре одласка пут Грчке, екипа је боравила у Лозници.

Да бициклима пређу пут од Солуна до Београда дуг 980 километара, биће им потребно десет дана. Иако су као припадници Војске спремни на све изазове, припреме за вожњу стазама славних јединица које су са Зејтинлика кренуле у коначно ослобађање домовине трајале су неколико месеци.

"Припреме су само део целог овог пројекта које су нам донеле доста искуства и боље смо се и упознали и припремили за предстојећи пут", истиче Филип Јовановић, "оно што ме мотивисало је обележавање сто година од завршетка Првог светског рата."

"Одаћемо почаст вишемилонским жртвама које је имала наша земља у ратовима који су нам се десили", каже Ђорђе Лапчевић, "очекујемо да направимо нешто што ће остати и будућим генерацијама и нама самима, нешто чега ћемо се увек сећати."

За последње припреме пред велики пут, Лозница и околина су одабране због рељефа и конфигурације терена који је, кажу, сличан оном путу који ће прећи током свог подухвата.

Чланови Удружења искористили су боравак у Подрињу и Рађевини да обиђу споменике којима се одаје почаст јунацима Великог рата.

"Ми ћемо од Грчке кренути из Солуна са Зејтинлика идући стазама прве армије спрске која је кренула са солунског фронта стазама ослобађања Србије", објашњава Миодраг Капор, вођа пројекта "Стазама Солунаца - Слободни синови". "На том путу ћемо обићи 15 спомен-обележја најзначајнијих и највећих, а неке од њих који нису највећи али су запуштени са идејом да са нашим Удружењем ‘Кајмачкалан’ које се бави очувањем гробаља решимо, уредимо та гробља, мало покосимо, окречимо и тако даље, и да тим незнаним јунацима такође одамо пошту."

Повратак у Београд планиран је 23. септембра, а цео пројекат подржали су Министарство одбране и Министарство унутрашњих послова Републике Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво