Чувајте кућне љубимце од уједа комараца

Дирофилариаза, или болест срчаног црва, чији је узрочник крвни паразит а могу га пренети заражени комарци, озбиљно је и  потенцијално фатално обољење. У време највеће активности комараца, у Краљеву се, средствима локалне самоуправе и ангажовањем стручњака Ветеринарско-специјалистичког института, више пута током године третирају ларве и одрасли инсекти.

Болест се тешко открива у раној фази, али постоје тестови којима се једноставно установи присуство паразита.

Оливера Јовић, власница патуљастог шнауцера је недавно сазнала за ову болест.

"Отишла сам и тестирала свог пса на срчаног црва јер сам чула да је веома опасно да се симптоми јављају тек после шест месеци кад више нема помоћи. Све је у реду, добио је атест."

"Постоје разни лабараторијски брзи тестови којима је могуће детектовати срчаног црва", објашњава др. вет. мед. Ксенија Никитовић. "Уколико је налаз негативан, превентивно се дају препарати који стављају на кожу и штите против бува и крпеља све до таблетица које штите животињу."

У породици Перић однедавно имају пса, и нису знали да заражени комарци могу бити опасни за псе.

"Чула сам али нисам обраћала пажњу", каже Оливера Перић,власница вучјака. "Ово је први пас ког имамо тек три дана, али сам чула доста корисних и добрих савета којих ћемо да се придржавамо."

Најбоља заштита су превентивни прегледи, уз савет ветеринара да власници не шетају своје љубимце крај мочварних предела и шипражја, у периоду највеће активности комараца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво