Угрожено плутајуће острво на Власинском језеру?

Због капиталног ремонта ЕПС-а у хидроцентрали "Врла" пре два и по месеца почело је делимично пражњење Власинског језера. Са Туристичком организацијом Сурдулице и Заводом за заштиту природе договорено је да се вода постепено испушта како би се што мање угрозио живи свет језера.

Ниво воде у Власинском језеру мањи је од уобичајеног за скоро четири метра. У кориту остаци шкољки и пужева. Моби Дик, највеће плутајуће тресетно острво је две трећине на сувом.

"Овај брег, то је све вода била, пецао сам и тако близу до обале, али сада не", каже Славко Ђорић.

Сваког дана ниво воде у Власинском језеру постепено опада. Теже се крећу и пловила која превозе туристе у разгледање језера.

Зоран Станојевић, возач катамарана, каже да му смета камење поред обале кад треба да пристане, али се за сада сналази.

Према речима Радојка Тасића, из Владичиног Хана, рибе се окупљају у јатима на средини језера: "Већ излазе на површину јер нема довољно кисеоника доле. Ми идемо са чамцима, пецамо, и онда се види."

Мрест риба је завршен и сва рибља млађ и остале врсте привикавају се на пад нивоа воде, што може негативно да утиче и на други животињски и биљни свет. До краја месеца испуштаће се вода, а онда почиње ремонт.

"Ми смо инсистирали да се са пражњењем језера крене постепено, баш из разлога да се не би нагло угрозио животињски свет, посебно у води", објашњава Новица Станковић (Чувари природе, Власина). "Требало би да се радови заврше за 25 календарских дана, али се надамо да ће са почетком радова да преграде канал, тако да ће у најкраћем року доћи до постепеног пуњења језера."

Власинско језеро је вештачко језеро на 1.213 метара надморске висине, подручје око њега заштићено је као Предео изузетних одлика.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво