Десета "Балканска фолклоријада" у Каонику

Удружење "Марко Цара Милановић" из Каоника десету годину заредом домаћин је "Балканске фолклоријаде" и четврти пут хуманитарне манифестације "Спасимо децу у саобраћају". Испред основне школе постављен је контролни мерач брзине, а у порти сеоске цркве организована смотра изворног стваралаштва.

Припреме за наступ почеле су испред Дома културе у центру Каоника. Испретплетани звуци македонске народне песме и црногорских гусала на којима је вешто свирао четрнаестогодишњи Синиша Петрић из Берана.

Међу 180 учесника и ове године, на јубиларној манифестацији,уз домаћине су била и побратимска културно-уметничка друштва из Румуније, Републике Српске, са Косова и Метохије, Македоније и Црне Горе.

"Највише волимо овде да дођемо", наглашава Александра Перић, чланица КУД "Дворови" из Бијељине. "Склопили смо пријатељство, већ шест година летујемо у Бугарској заједно са њима. Посетили смо Царево, Приморско и Китен и баш нам је било лепо. Иако смо далеко наша срца су близу и некако сви смо као једно."

Удружења народног стваралаштва "Ђурђеви ступови" из Берана (Црна Гора)  скоро четврт века бави се очувањем народних обичаја и традиције, истиче председник Удружења Ацо Лабудовић:

"Представићемо се изворним народним песмама из нашег краја, Полимље и Поткомовље. Познанство и побратимство са Каоником започело је 2011. године. Дружимо се сваке године и тако ћемо и наставити јер овде срећемо људе поштене, искрене, и људе духовно образоване и васпитане оне који желе да традицију нашег српског народа никада не ставе у заборав."

Милица Ађанчић, КУД "Косовка девојка", из Бабиног Моста на Косову и Метохији, каже да су се прошле године побратимили са Каоничанима:

"Велико нам је задовољство што смо учесници ове манифестације јер сви говоримо исти језик који називамо песма, сви ми имамо један сан који називамо игра. Сви ми живимо на истој адреси - улица КУД, град Позорница, а држава Коло, и сви ми имамо један задатак - а то је чување традиције. Ношња је наша светиња, а наш једини мото да ко у опанцима није ишао тај никад није ни ходао!"

Са првим сумраком свечана поворка учесника пристигла је у порту цркве Св. Недеље. Једни за другима на позорници, бројној публици представили су се песмом и игром као универзалним језиком.

Удружење "Марко Цара Милановић" потрудило се да буде амбасадор целог Балкана и шире, истиче Мирољуб Милановић, из ток каоничког удружења:

"Мислим да смо успели у томе. Надамо се да ће у будућем неком времену родити се и нека љубав и нека свадба."

Темељ је за то постављен. Семе пријатељства давно посејано, корене је већ учврстило. Из године у годину све снажније и јаче, доприносећи очувању српске културне баштине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи