Уочи почетка школски минус и плус

Приближава се почетак нове школске године, па је почела и набавка уџбеника, прибора и опреме за школарце. Министарство просвете је ове године обезбедило бесплатне уџбенике за 84.348 ученика породица које примају социјалну помоћ, ђаке са сметњама у развоју и инвалидитетом, као и треће и свако наредно дете у породици, без обзира на материјални статус. олазак у школу је радост, али и велика обавеза и издатак у кућном буџету.

Ово је време мириса - нових књига, неисписаних свезака и радости у бирању шарених перница, оловака и гумица.

„Ове оловке, што имају ово горе...и ето, свиђа ми се све што има нешто чупаво, на врху", каже уленица Катарина Машић, из Ужица.

Али, ово је и време сабирања и одузимања. А то је већ посао за родитеље. Просечна плата у Ужицу је, према последњим статистичким подацима, за мај, 51.000 динара, а школарцима је толико тога потребно.

„Књиге - стигле, то је некакава нови програм за пети разред, јавност брују о томе, тако да није ни мало јефтино, двадесетак хиљада динара треба за књиге, свеске и пропратни материјал - увијаче, пернице и тако...Први септембар је вилики атак на родитељски буџет, каже Љиљана Крњевић, из Ужица.

Оно што се мора, мора се - значи, то је основни прибор за школу, свеске и остало, све што иде уз то - књиге , свеске, значи прибор школски..па могло би јефтиније да буде, објашњава Марија Машић, из Ужица.

Половне књиге се у Ужицу могу купити од познаника или преко интернета, али овдашња књижара је омогућила куповину уџбеника на рате, и многи родитељи су плаћање почели већ у априлу .

 „Ми смо давали могућност одложеног плаћања од марта месеца, и највише је оних који доносе новац и тако ,када исплате рате, ми им дајемо књиге.Врло мало је административних забрана и чекова", објашњава Дарко Трифуновић из књижаре „Димитрије Туцовић" из Ужица.

Цене школског прибора су за свеске од 25-200 динара, графитне оловке од 15 - 75 динара, фломастера 150-390, бојица од 160-630, ранчева од 2.000 - 4.000 динара, а комплети уџбеника - најјефтинији за први разред , око 6.600 до најскупљег, за осмаке , од око 13.500 динара. Томе свакако треба додати и одећу и обућу, па ће и овај септембар , и по издацима који га прате, за ђаке и њихове родитеље бити - посебнан месец.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи