Обновљена производња вртке

Вртка - аутохтона, стара сорта паприке - узгаја се само у Белој Паланци и околини. Последњих година обновљена је производња вртке, а покренут је и поступак за заштиту географског порекла . Како би подстакла произвођаче, локална самоуправа за сваки ар засада даје субвенције од 3000 динара.

Паприку вртку, каже Првослав Стојић из Црвене Реке, његова породица гаји деценијама. Сваке године пажљиво одваја семе за наредну сезону како би очувао традиционалну производњу најпознатије паприке у овом крају.

"Није захтевна по питању земљишта ни по питању ђубрива, ни по питању заштите. Ево мој усев ове године ничим није заштићен. Отпорна је на пламењачу и остале болести, а одговарају јој сви типови земљишта", каже произвођач Првослав Стојић, из Црвене Реке.

Паприка вртка постала је све траженија на тржишту.

Произвођач Стојић, каже да нема проблема са продајом, и све количине прода до нове године.

Белопаланчани кажу да онај ко једном проба вртку више не жели да једе друге паприке. Такође тврде да је вртка најбоља сорта паприка за низање.

„Паприка једном за све - и за пуњење и за справљање ајвара, чак је додају да би ајвар добио бољу арому, објашњава Дејан Марковић, из Врандола.

Циљ локалне самоуправе је да повећа засаде вртке, како би што већи број људи могао да живи од производње паприка.

"Од ове године свако од пољопривредних произвођача који узгаја вртку у у чистом усеву, без присуства других паприка добиће одређена средства по ару од локалне самоуправе као стимуланс и подршку да се што више узгаја и шири производња овер паприке, каже Јасмина Голубовић из општине Бела Паланка.

Произвођачи ових паприка основали су удружење и конкурисали за помоћ Владе Србије при отварање задруге. Локална самоуправа покренула је поступак за заштиту географског порекла вртке.

 

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара