Златибор: 125 година организованог туризма

На Златибору, летња сезона протиче у знаку јубилеја - 125 година организованог туризма који је почео на данашњи дан. За готово 13 деценија трајања, Златибор је постао најпосећенија туристичка дестинација која је, само прошле године, забележила милион и триста хиљада ноћења.

На Златибору је крајем 19. века све почело краљевски, с првим доласком крунисане главе, и за ту прилику, на ливади покрај извора Кулашевац, за госте приређеним ручком. Опчињен лепотом овог места кога је први пут посетио 20. августа 1893. године, краљ Александар Обреновић подржао је идеју Златибораца и ову планину прогласио за ваздушну бању.

И брзо се прочуло за Златибор и "краљеве воде" . Новине су почеле да пишу о "српској ваздушној бањи", на чијим обронцима су ницала туристичка насеља а гости, угледни трговци, чувени научници, политичари и државници, стизали из свих крајева Србије али и света.

Уз извесне застоје током и после ратних збивања, туризам на Златибору се континуирано развија, али највећу експанзију доживљава у последњим деценијама. И ма колико богатство садржаја и смештајних капацитета који се нуде туристима, данас били предуслов за развој модерног туризма, од почетка до данас , разлози за долазак на ову планини, остали су исти.

"Природа, ваздух, могућност да се шета на све стране, за свакога има по нешто. Добри људи, гостољубство.Генерално чист ваздух и природа, шуме, ливаде, оно што чини једну планину", истичу туристи о овом крају.

Уз сталне инвестиције, у години јубилеја Златибор располаже са 30 хиљада лежаја у хотелима, одмаралиштима, приватним вилама и апартманима. Реновирају се постојећи и граде објекти који задовољавају највише критеријуме али се размишља и о новим улагањима.

"То је неопходно улагање у даљу инфраструктуру, активирање неких нових микролокалитета на дестинацији каако би се туристима сваке године понудио један нови садржај, разлог да додју поново на Златибор", каже Владимир Живановић, директор ТО Златибор.

За готово 13 деценија туристичког трајања, од мирисних ливада и колиба, овде се стигло до апартмана, резиденција, мноштва садржаја и изазова који Златибор чине најпосећенијом дестинацијом у Србији, а његово трајање потврду вредности који с временом не губи, већ добија на квалитету и значају.

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво