Последњи лесковачки терзија

Александар Стојановић који је ових дана напунио 100 година последњи је лесковачки терзија. Радио је и стварао више од 50 година. Свакодневне шетње, нега цвећа, здрав оброк рецепт су за добро здравље и дуговечност.

Иглу и срму оставио је пре пола века. Ношња коју је израђивао Александар Стојановић некадашњи лесковачки терзија одлазила је широм земље али и Европе. Ове јелеке, антерије, појасеве које поносно показује поклониће Народном музеју.


"Воља, воља, воља и све настаје. Ја сам све са вољом радио", каже Александар Стојановић.

Радио је од своје десете године. Каже често и по 20 сати дневно. Стекао је доста и за себе и потомке. Рада се не одриче ни у стотој. Уз физичку активност има још савета за дуговечност.

"Посна храна дуг живот, рано лежање, рано устајање", каже Александар.

Самоћа му тешко пада зато се радује сваком сусрету са Славољубом Карабеговићем чији је деда био терзија. Породично пријатељство траје 6 деценија.

Славољуб Карабеговић, Александров пријатељ "Функционише феноменално. Његова меморија је неописива. Он ће вам данас моћи рецимо да објасни шта је било пре 90 година", каже Славољуб Карабеговић, Александров пријатељ.

У свом веку господин Аца преживео је што шта. Ратове,земљотресе,поплаве.Кад год је требало помагао је народу и цркви у коју обавезно одлази на свој рођендан.

"Кад је био земљотрес у Скопљу ја сам сам дао 20 хиљада динара.Однео сам у општину,дали су ми признаницу. Дао сам и кола на располагање, ганц нова. Само што сам купио кола", додаје Александар.

Ведрог духа, витална старина и велики хуманиста на крају поручује младима да су знање и рад највећи капитал.



Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво