Културно наслеђе куршумлијског краја

У Куршумлији је отворена изложба предмета и фотографија, посвећена недовољно познатом историјском наслеђу. Најстарији су предмети од керамике, пронађени у близини манастира Пресвете Богородице, за које се сматра да су из праисторије.

Од римског Ад Финеса и важне станице на путу Ниш - Љеш, седишта епископије, Немањине престонице, а онда и највеће манастирске трговине оловом и сребром у време Турака на овим просторима, па све до 1917. и Топличког устанка је веома дуга историја Куршумлије, која казује да је ово место имало важну улогу у животу целе Топлице.

Међу налазима који су пронађени у новије време, на чак 200 локалитета, има и оних који говоре да та богата прошлост сеже у праисторију, у време Страрчевачке културе, и да на томе треба убудуће радити, каже археолог Милан Савић аутор изложбе о археолошком наслеђу Куршумлије:

"Сасвим сигурно знамо да се у Куршумлији развијала и јака рударска привреда, опет утврђења у горњем сливу Топлице сведоче да су она била намењена одбрани тих рудника, историјски извори насобавештавају о производњи наоружања у 15. веку, тако да читаво то споменичко наслеђе има један изузетан значај за ово подручје."

Овај млади стручњак, родом из Куршумлије скренуо је пажњу и на бројне локалитете и налазишта који ће се наћи на траси будућег ауто-пута Ниш-Приштина, јер су незаштићени, недовољно истражени, а за науку веома драгоцени. И овога пута поменута је, за Куршумличане драгоцена идеја, о оснивању завичајног музеја, али и промени имена из турског Куршумлија у средњовековно Беле Цркве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво