Стартовала Тамишка еко регата

Око 40 чамаца, учесника Тамишке еко регате, кренуло је од Панчева до Опова на тродневно путовање. Осим дружења и уживања на води, задатак им је да чисте смеће на реци и провере какав је пловни статус на том делу Тамиша.

Заљубљеници у реку највише воле лето када могу да плове и друже се на регатама. Тамишка еко регата, која се ове године одржава девети пут, има своје сталне учеснике, најчешће из околине Панчева и Београда, али и оне који су први пут дошли.

„Свакодневно смо били на реци Онтарио, јер смо тамо становали, као и овде сада. Све искуство из Торонта пренели смо овде, јер смо купили стан у Панчеву, да бисмо били близу реке", каже Милена Грива из Панчева.

„Волим да пловим, да боравим на реци, у природи. Када сам већ ту, што да не помогнем да се мало и очисти река, да нам буде лепше", каже Бора Милојевић из Београда.

Захваљујући учесницима регате који већ годинама чисте смеће на реци, Тамишом све мање плутају пластичне флаше и други отпад.

„То нам говори да нисмо само очистили реку, већ смо дали пример и позитивно утицали на наше грађане, да се и они томе придруже и да чувају реку током читаве године", објашњава Катарина Бањаи, градска већница за екологију.

Тамиш је пре више деценија изгубио пловни статус на делу од Опова до Панчева, а иницијатива регате је да се то врати и докаже да ту могу да плове мањи чамци.

„С тим што ће морати на одређеним местима да се изврши мање чишћење пловног тока, јер у Тамишу дубине нису проблем, проблем је попадало дрвеће које се не склања", објашњава Милорад Тимченко, организатор регате.

Регаташи ће обићи успутна села, Јабуку, Глогоњ и Сефкерин, а крајње одредиште им је марина Опава.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво