Пожаревац: Обука копнене јединице Војске Србије

У пожаревачкој касарни "Генерал Павле Јуришић Штурм" редовно се обучавају копнене јединице Војске Србије. То што су температуре више од тридесет степени, ни мало не смета врло мотивисаним војницима.

Стефана Рајчић је послужилац на минобацачу. Да војска буде њен позив одлучила је због сестара које су већ стигле до чина десетара и потпоручника. Њу и њене колеге из класе ни ове високе температуре не могу да демотивишу.

„Није тешко. Ако нешто волиш и тај терет мораш да истрпиш на себи да би достигао циљ што си већ кренуо", каже војник Стефана Рајчић.

„У почетку је било тешко, петнаестак дана тешко. Али сада је свакодневница, као и мајице да носимо на себи", објашњава Никола Миловановић.

„Кроз вежбу пролазимо све заједно, сви смо као један и онда можемо све", додаје Александар Грујић, разводник.

Добра мотивација у Центру за обуку копнене војске у Пожаревцу је пола посла. Овде се пролази обука за пешадију, артиљерију, оклопне јединице, инжењерију, извођаче и војне полицајце.

Опрема једног пешадинца тежи и до 15 килограма. Али није лако седети ни у скученом простору једног оклопног возила или тенка. Поготово када треба монтирати наоружање или мењати гусенице.

Надређени тврде да попуштања нема. Постоје стандарди који се морају испоштовати и не постоји начин да се одступи од прописаног. Могу само да буди бољи од норме.

„Није лако бити војник: 35 степени у плусу или десет степени у минусу. Војник се пре свега мора припремити да преживи на бојном пољу. Ми се припремамо за не дај боже. Што више рада и зноја у миру, мање крви у рату", каже Младен Вучилић, капетан.

Уз професионалце, подофицире и резервне официре, годишње око две хиљаде војника у Србији добровољно одслужи војску.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво