Ужице: За подршку сточарима 27,5 милиона динара

Донације и подстицајне мере за развој пољопривреде и унапређење сточарства које од 2014. године спроводи град Ужице, до сада је користило 1.100 пољопривредника. Уз највеће интересовање за развој овчарства и набавку механизације, од ове године из буџета Града издвојено је 27,5 милиона, а до сада је искоришћено 15 милиона динара.

Све до недавно, воћарство је било основна производња у домаћинству Милана Максимовића, а онда је и он, уз подршку града и бесповратна средства Фондације "Дивац", одлучио да прошири сточарску производњу.

„Ја сам добио донацију и онда сам на основу тога, рачуно да купим још оваца и проширим то стадо. Имао сам мојих десетак до дванаест оваца и са овим имам сад 21 или 22. И још планирам да купим, да проширим стадо да би имао неку рачуницу од тога", објашњава Милан Максимовић.

Донације и субвенције Града, пре свега за унапређење сточарства, воћарства али и набавку пољопривредне механизације и опреме за пластеничку и органску производњу, за протекле четири године користило је 1.100 пољопривредника.

"Користио сам за јагњад, по 10 комада годишње продам и то сам користио и прошле године и ове, нисам раније. Сада сам поднео захтев за таруп и фрезу", каже Љубиша Радојичић из Гостинице.

Због све већег интересовања пољопривредника са територије 23 сеоске месне заједнице, ове године за градске субвенције, издвојено је три милиона динара више него лане.

"Мислим да је јако повољан период за развој сточарства на нашој територији. Ми ћемо већ у септембру месецу, други круг субвенција обавити. За сада је интересовање огромно за сточарство као и за воћарство", каже Сања Јанковић, градска већница за пољопривреду.

Мере за унапређење сточарства већ дају резлтате па је са прошле године више од хиљаду нових грла на овом подручју, број уматичених стада повећан за 60 одсто.

rts.uzice@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи