Фрезијада код Краљева

У Прогорелици код Краљева овог викенда, цело село било је на мотокултиваторима -са око 40 фреза довезли су се на "Фрезијаду", традиционални сабор власника и љубитеља мотокултиватора из краљевачког краја и околине

У километарској колони биле су читаве породице . Мотокултиваторима провозали су се Ибарском магистралом,као на правој лимузини.

 

У част фрезе коју је пре 30 година оставио у родној Прогорелици ,Владимир Јаћовић дошао је на мотору чак из Шпаније.

Владан Јаћовић,који живи у Шпанији, каже да никада неће побећи од фрезе: „Без обзира што ја радим у иностранству,већ 30 година али ја сам одавде.Срце је ту,Србија је ту и моја родна Прогорелица је ту-увек у срцу".

И Милени у Аустралије недостају ови сиротински трактори,како су некада због цене звали мотокултиваторе. За пуно срце ,каже,не мора да буде све на високом нивоу.

"У Аустралији наш народ је наш није као пре", каже Милена Угреновић." Ради се пуно,али више нема оног заједништва, као што је некад било.На жалост."

У овом краљевачком селу се још организују мобе, посела и сабори."Фрезијада "је новијег датума.

Славиша Марић,председник Удружења"Долина Краљева" из Прогорелице прича како су дошли на идеју да организују ову манифестацију.

"Свако село,што кажу има неку "јаду"па је онда на Свету тројицу 2013.-те кренула идеја да направимо и ми нешто али другачије од остатка Србије", каже Марић."Онда смо дошли на идеју да имамо највише мотокултиватора по броју домаћинстава.То је била идеја ,направили смо Фрезијаду."

По традицији,учесници ове манифестације након параде на Ибарској магистрали,провозају се сеоским путевима до ливаде на којој  их чекају музика, шатор и печење са ражња.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво