Холанђани у Љигу

Мала места у Србији могу бити привлачна страним туристима, јер, осим природних лепота, ту упознају живот и обичаје. Групу Холанђана пријатељске везе са породицом Максимовић довеле су на одмор у Љиг, а нашу екипу домаћини су позвали на холандско вече.

Перформанс са елементима холандског фолклора пет брачних парова из месташца Хекендорп приредило је породици Максимовић у Љигу у знак захвалности за гостопримство. Пријатељске везе са Љижанком Снежаном Максимовић, која 25 година живи у Холандији и њеним супругом, Јаном , био је повод за долазак у Србију.

„Дошли смо у госте код Максимовића да купимо шљиве и видимо како се пече ракија, али ове године нема шљива. Ипак, пробали смо шљивовицу", Иника Роиманс из Холандије.

„Снежа и Јан нам сваке године причају како је Љиг леп, како је лепа приропда у Шумадији и то нас је заинтересовало, па смо смо дошли да се уверимо", надовезује се Рудолф Роиманс, из Холандије.

„Ишли смо у Ваљево на „Тешњарске вечери", ишли смо на Рајац, ишли смо у бању овде да се купамо, много им се допадају базени. Покушавамо бар на неки наш србијански начин да докажемо и покажемо како је овде код нас, какав је наш народ, да су увек добродошли", наглашава Снежана Максимовић Ван дер Вилк.

Као алтернативна уметничка трупа учествују на манифестацијама у холандској општини Аудеватер.

„Код нас се на краљевски дан у априлу организују различите игре у којима учествује наша екипа и то смо желели да вам дочарамо", каже Андреи Остфеин, из Холандије.

Снежанини родитељи, Мирјана и Александар Максимовић, презадовољни су што могу да угосте Холанђане у Љигу.

„Па, знате како је то сад за мене, као да сам у неком биоскопу, ја сам обишла све живо са њима. Ја сам у великом друштву", задовољна је Мирјана Максимовић, из Љига.

„Ја сам имао част да им приредим једно наше вече, са нашом народном музиком. Они су цело вече певали, иако не знају стихове, али били су у тренду", прича Александар Максимовић, из Љига.

„Ја воли пуно овде, хир. Овде моја друга кућа, у срцу. Имам мали сувенир за тебе, мале кломпе за тебе", каже Јан Ван дер Вилк, Снежанин супруг.

Уместо глумачких тачака, које због језичке баријере не бисмо сасвим разумели, гости из Холандије показали су нам пачију игру која подсећа на нашу, „Човече, не љути се" и оно што је пандан српском колу.




























































Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се