У Крагујевцу одржан Светски конгрес есперантиста

У Крагујевцу је завршен 91. Светски конгрес есперантиста, након чега су есперантисти кренули путевима вина кроз Србију. Конгрес је одржан у години када Крагујевац обележава два века од проглашења за престоницу модерне Србије па је симболочно назван Есперанто културни мост измедју Крагујевца и света.

"Било је ово јединствено искуство, уживала сам у свему, вашем граду, гостопримству, дружењу и раду са колегама", каже Телма Оливијера из Бразила.

"Веома ми се допада Крагујевац, посбно центар града где се види комбинација традиционалног и модерног, Крагујевац има свој идентитет није копија других градова", додаје Алхланде Хавијер из Шпание.

Светски конгрес су организовали крагуејвачко Удружење есперантиста Есперо, под покриветељством града Крагуејвца. Саветовања, панели, радионице и разноврстан пратећи програм обележили су 91 светски конгрес есперантиста. У крагујевачким Шумарицама, музеју 21, октобар глумци књажевско српског театра на есперанту су извели Игру бројева, књижевника Мирка Демића, поему са последњег Великог школског часа.

"Конгрес има симболичан значај јер је одржан у години када крагуејвац обележава два века од проглађења за престоницу модерне Србије", каже Саша Пилиповић, глумац крагујевачког Књажевско српског театра и један од ретких професионалних глуимаца у свету који игра на есперанту. "Зато је и тема конгреса Есперанто културни мост између Крагујевца и света потврдила ту историјску повезаност. Учесници конгреса осим о темама везаним за есперанто расправљали су и о веганизму, вегетаријснству, екологији", додаје Пилиповић.

САТ негује традиције радничког есперантског покрета, на конгресу смо размењивали искуства и обрадјивали теме, имали панел дискусије, радионице", каже Радојица Петровић председник Светске организације наставника есперанта. 

Прошле године у Сеулу, ове у Крагујевцу, а следеће ће се есперантисти из свих крајева света окупити у Барселони. Из прве престонице модерне српске државе Крагуејвца, стотинка учесника конгреса понели су са најлепше успомене. А, после Крагујевца есператнисти су наставили да упознају Србију, кренули су путевима вина, од Вминацијума Смедеравске тврдјаве, Голупца, Лепенског вина до Ромулијане.































Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво