Богатић: Будућност пољопривреде у удруживању

У Богатићу је представљен програм за подршку и доделу подстицаја новооснованим и постојећим задругама, за који је конкурс у току. У тој општини има неколико задруга, од којих је већина остала само формално регистрована. Уз помоћ државе, удружени пољопривредници најављу опоравак постојећих и оснивање нових задруга.

Маленко Мајсторовић из Дубља са пријатељима је пре 24 године основао задругу која има више од 10 чланова. Заједно успешно производе воће и планирају да уз помоћ државе купе хладњачу за складиштење производа.

„Циљ нам је ако успемо да се договорим, а већ смо у завшној фази да региструјемо сложену задругу. То су четири задруге из мачванског и колубарског региона и да кокнуришемо за један складишни капацитет од преко 500 тона, да би постали и потенцијални извозници", каже Маленко Мајсторовић, из ЗЗ ‘‘Дубљанка‘‘.

Некада је у Мачви свако село имало задругу. Већина је остала само слово на папиру. Жеља пољопривредника је да уз бесповратна средства оне поново оживе.

„Желимо да обновимо оно што је некад функционисало врло добро, где су људи могли да, користећи средства задруге, на одложено плаћање до предаје својих производа - да плате тек касније та своја дуговања, а самим тим да побољшају стуктуру пољопривредне производње", објашњава Миладин Станчетић из Бановог Поља.
Поред удруживања пољопривредника, будућност Општине Богатић надлежни виде и у геотермалној енергији.

„Поред Богатића у Дубљу је извор - еквивалент тог извора је кажу, људи из академијског одбора Српске академије наука и уметности, тридесет тона нафте. Тридесет тона нафте дневно, енергетски еквивалет тога оде у неповрат. Геотермални извори, пољопривреда, то је нешто што треба да окосница развоја овог краја", каже Милан Кркобабић, министар без портфеља задужен за регионални развој.

За оснивање нових, и помоћ постојећим задругама из буџета је у овој годино издвојено 825 милиона динара. Највише средстава могу да добију сложене задруге - до 60 милиона динара.

број коментара 0 пошаљи коментар