Уметник из Мале Грабовнице даје нови живот корењу старих стабала

Драган Тодоровић из Мале Грабовнице код Лесковца, већ двадесет година, од корења старих стабала прави необичне предмете и скулптуре. За његове радове заинтересовани су многи уметнички фотографи у свету.

Сродио се са дрветом. Са мирисима, бојама,шарама храста, букве, јасике, грабовине, трешње.

Окружен прелепом природом у Малој Грабовници Драган Тодоровић надахнуто ствара. Вештим рукама од корења и стабала настају колевке, столови, полице, ограде, скулптуре.

"Први рад, озбиљнији рад сам урадио пре двадесетак година отприлике и у иностранству је. Инспирација је само љубав", каже овај уметник из Мале Грабовнице.

У сваки предмет уткано је много љубави, рада и труда. Иако је дугогодишњи алпиниста и спелеолог Драгану није било лако да са стене са врха Кукавице извуче овај корен букве.

"За његов финиш ми је требало пуних 7 година да би био то што јесте сада", каже Драган Тодоровић.

Уместо да трули под земљом корењу даје нову намену и сјај. Драганови радови недавно су се нашли у многим часописима.

Позиви уметничких фотографа стижу из целог света.

"Радим тренутно сад за једну жену фотографа у Дубаију, сигурно светски број један. За неке људе из Сан Дијега, Бостона, из Алберте у Аустралији", набраја Драган.

Љубав према уметности их је спојила па су сада често заједно у радионици.

Драганова супруга Марија је технолог, али и фотограф са многобројним наградама.

"Рецимо да супруг мене консултује када правимо ове премазе, боје.Тако да је ту моја реч поседња", закључује Марија Тодоровић.

Дар за стварање дубоко је укорењен у породици Тодоровић.Надају се да ће овај простор ускоро прерасти у прави уметнички атеље.Верују да ће њиховим стопама кренути и ћерка Хана којој звуци из радионице већ сада привлаче пажњу.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 10. авг 2018, 22:23)
anonymous [нерегистровани]

Predivno,

drvo je zivot i bgatstvo.