Настављена истраживања на локалитету Врело Шаркамен

На локалитету Врело Шаркамен код Неготина, грађеном почетком четвртог века, настављена су археолошка истраживања. Утврђење је градио тетрарх Максимин Даја, један од римских царева рођених на простору Источне Србоје, иначе, сестрић цара Галерија. Јединствени архитектонски комплекс обухвата и маузолеј царице мајке у коме је 1996. године пронађен чувени сет златног накита.

Ових дана ради се на западној, главној капији утврђења кроз коју је водио пут ка маузолеју царице мајке.

"Сада смо истражили читаву површину унутрашњости и констатовали њене монументалне димензије. Широка је 5,40 иначе и бедем је те ширине. Она лежи на западном бедему, а широка је седам и осамдесет", објашњава Др Софија Петковић, руководилац археолошких истражувања Врело-Шаркамен.

Шаркамен је грађен пре 1700 година на неприступачном терену. А зашто овде, на стеновитој литици под великим нагибом? Археолози кажу: Максимин Даја је рођен на овим просторима, а његово враћање коренима изискивало је посебан начин градње свих објеката.

"Како не би дошло до пуцања по осовини капије, морало се обезбедити њено темељење, њено фундирање. Зато се управо приступило и изради више слојева плочника", каже Игор Бјелић, др. архитектуре.

Од јесени, наредних неколико година, конзерваторски радови пратиће археолошка ископавања.

"Конзервација ће почети на југоисточном делу овог објекта, на југоисточној кули, једној од десет кула овог утврђења. И на том углу, где смо потпуно супротно очекивањима наишли на просторије са унутрашње стране утврђења и доказали да претходне тезе - да је утврђење потпуно празно унутра, нису тачне", каже Гордан Јањић, координатор на пројекту Врело-Шаркамен.

Шаркамен је открио тек део својих грађевина, али и сада, својом монументалношћу, јединственом лепотом разнобојног камена и разноликошћу десет кула, представља добру основу за развој културног туризма у неготинској општини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво