О прошлости Чуруга у панчевачком музеју

У Народном музеју у Панчеву отворена је изложба „Чуруг-на удару империја". Приказан је свакодневни живот народа који су ту живели од праисторије до 18. века.

Свако ко жели да завири у прошлост и сазна како су живели људи још од праисторије, има прилику да посети археолошку изложбу у панчевачком Народном музеју.

Tу је приказана свакодневица многих ишчезлих народа, чиме су се бавили, у шта су веровали, а најинтересантније је то што први пут могу да се виде реплике кућа у природној величини.

„Да би посетиоци других професија, деца, нешколовани људи могли да стекну представу какви су то објекти некад били. То су били објекти који су се правили од трске, дрвета, земље, чега наравно сада више нема," објашњава Станко Трифуновић,аутор изложбе.

20 година ископавања на истом налазишту код Чуруга издвојило је 4 историјска периода: од праисторије, преко антике, до владавине Мађара и Турака. Истраживања су помогла да се реконструише живот људи не само на самој локацији, већ на широј територији Средњег Подунавља.

Аутор наводи да на изложби има предмета који су рађени од сребра, са позлатом, накита, делова одеће који су скупоцени и ретки.

Посетиоцима је увек најзанимљивије да сазнају о најдаљој прошлости, а у овом случају то је 2 хиљаде година пре наше ере. Људи су били ратници, пољопривредници, али и занатлије и трговци.

„Чуруг се налазио близу Тисе и то је била његова предност. Трговало се рудама са Карпата, храном. У време Келта била је развијена керамичка производња, тако да се и тиме трговало", каже Мирослав Бирцлин, директор Народног музеја Панчево.

Изложба у Панчеву прво је гостовање оригиналне поставке Музеја Војводине, а посетиоци ће моћи да је виде све до октобра.

број коментара 0 пошаљи коментар