Време амброзије и алергије

Лети су алергије чешће код особа које имају атопијских проблема. Најчешћи инхалациони алергени су различите врсте полена, а затим кућна прашина, гриње, дуван, перје, животињске длаке.

Овога лета, као да су изостали типични налети летњих алергија.Ужичани су мање патили од сезонског алергијског ринитиса, чак и амброзија , барем до сада , није изазвала бурне реакције.

Ако су честе кише лето учиниле подношљивијим за људе склоне поленским алергијама, раздражљиви инсекти су дали велики допринос сврабу, осипу, па и озбиљним реакцијама.У том роју, стршљенови предњаче.

Јово Савић, начелник Хитне помоћи, Ужице каже:"Алергије су лети чешће него иначе, мада овог лета, пошто је било тако влажно и кишовито, то не погодује тим алергенима који се преносе ветром и разношењем,струјањем ваздуха, тако да ове године можемо рећи да је испод неког просека.Међутим, имамо алергија изазваних разним врстама инсеката, нарочито стршљена, оса и пчела,и то је ,чини ми се, дупло више него претходних година".

И током излагања сунчевим зрацима могу се појавити свраб, црвенило коже и ситне папуле.Алергије могу изазвати и поједине врсте воћа, тако да и лето, пуно изазова, осетљивим особама доноси и више ризика.

број коментара 0 пошаљи коментар