Плантажа воћа на аеродрому у Бојнику

Породица Ђорђевић из Лесковца пре 7 година купила је део некадашњег војног аеродрома у Бојнику и подигла савремене плантаже воћа. До сада су у производњу уложили 700 хиљада евра, а планирају да саграде и хладњачу.

Од давно напуштеног војног аеродрома направили су рај.Тешко је једним погледом обухватити дуге редове крушака, јабука и шљива које се простиру на 20 хектара. Упорност, огроман рад и још већа улагања.Породици Ђорђевић ово је прва берба.

"Били су неки војни грудобрани направљени од земље.Ми смо све то морали да поравнамо.Морали смо сав тај шут,отпад да избацимо.Малте не једно две године је булдожер био овде нон стоп", присећа се Драган Ђорђевић, воћар.

На плантажама су постављени савремени системи за наводњавање и противградну заштиту.Ту је и комплетна механизација. Посла има током целе године.

"Трудимо се да што боље и квалитетније одрадимо. Значи савремена заштита плодова, биљака", тврди Бранислав Ђокић, шеф плантаже.

Поред десеторо људи који овде имају сталан посао Ђорђевићи су ангажовали још 40 сезонских радника из Бојника.

"Задовољни смо условима,примање је добро,зарада.Радник просечно може да набере 400 -500 килограма," каже Александар Пејић, сезонски радник.

"Значи пуно сезонски посао овде.Задовољни смо радом.Посла има," надовезује се Александра Мицић, сезонска радница.

Сорте "виљамова","Санта Марија" и "Кармен" .Сав род крушака,а очекују 100 тона одлази на руско тржиште.За који дан почиње и берба јабука.Надају се да ће хладњачама предати 200 тона.

"Воћарство има перспективу? Мислим да има ако се ради на савремен начин и квалитетно има перспективу", сматра Драган Ђорђевић, воћар].

Да би заокружили воћарску производњу пред Ђорђевићима је још један велики подухват. Градња савремене хладњаче капацитета хиљаду и по тона у којој ће се складиштити и прерађивати воће. Простор имају, планирају да подигну кредит и већ наредне године да поставе темеље.

број коментара 0 пошаљи коментар