Млади задругари из Шумадије

У Војковцима код Тополе седморица сточара основалa су задругу. Циљ је да заједничким наступом на тржишту обезбеде бољи пласман млека, а у будућности планирају подизање млекаре и органску произовдњу.

Задругари на јутарњем договору код директора, а потом свако на своје имање. Директор, двадесетједногодишњи Никола Мијаиловић, пета је генерација сточара у Војковцима. Имају двадест крава, месечно продају четири хиљаде литара млека. Слично је и код других задругара.

"Да удружени радимо, да наступамо на тржишту са већом количнимом млека. Да се више базирамо на неке полупроизводе или производе који су са нашег подручја, неку будћност видимо у органској производњи", каже Никола Мијаиловић, директор задруге.

"Надамо се да ћемо са овим доста да побољшамо живот на селу и да заједно пробамо да променимо нешто овде", каже Бојан Мијаиловић, задругар.

Задругари су већ конкурисали у Министраству за регионални развој за набавку приплодних јуница. Док не стигне подстицај државе, помажу једни другима.

"Заједно радимо кад треба, ево данас балирамо код мене, ту је комшија да помогне, помоћи има још, ту су комшије по потреби", објашњава Марко Мијаиловић, задругар.

Војковци на тромеђи три општине Тополе, Горњег Милановца и Аранђеловца, брдско село подно Рудника, где су проблем путеви. Сада их углавном сами насипају и одржавају.

„Свака већа инвестиција, ако би успели да неку млекару направимо ми без пута не би то могли да урадимо", каже Рајко Станимировић, задругар.

Војковци је село младих, вишечлане породице овде нису реткост. И задругари су углавном двадесетогодишњаци, решени да се сточарством и воћарством баве на савремен начин.

број коментара 0 пошаљи коментар