Куршумлија: Улагање у туризам за оживљавање општине

Једна од најсиромашнијих општина у Србији, Куршумлија, годинама се суочава са миграцијом становништва, које одлази због посла.

У овој општини развојну шансу виде у туризму, јер на својој територији имају три бање, од којих су две и Луковска, ако је судити по броју издатих ваучера, најтраженије у Србији. Чека се оживљавање треће, Куршумлијске која је због лековитих вода била једна од најпознатијих у Европи.

Пролом и Луковску бању првих седам месеци посетило је преко тридесет хиљада туриста и остварено 120 хиљада ноћења. У благодетима ових бања уживају домаћи и иностарни гости.

"Лечење је веома добро, допада ми се храна, све је комфорно и лепо, уопште је у Србији све фантастично. Моје срце је у Србији", каже Виктор Владимиров, гост из Русије.

"Дошла сам са својом пријатељицом мало да се опустим, да се одморимо од свих проблема и кућних послова"; додаје Катица Милошевић, гошћа из Крушевца.

Последњих 20 година Пролом и Луковска бања се убрзано развијају.

"Изградили смо хотеле, спортске терене, ски стазу, тако да имамо услове за све генерације, од најмлађих до најстаријих. Оно шро сада чинимо градимо нови хотел у Луковској бањи на седам хиљада квадрата, са четири звездице. Хоћемо да једноставно надградимо да гости имају поред природе и све остале елементе које има савремени туризам", каже Радован Раичевић, генерални директор АД Планинка Куршумлија.

Економски интрес задржао је многе на овом простору који су у туризму започели сопствени бизнис.

„Развојем бање и изградњом хотела почео је и приватни смештај да се гради. Тако можемо слободно да кажемо да данас има 240 регистрованих постеља, тако да и ту наши мештани, поред тога што раде у хотелу имају додатни приход од приватног смештаја", објашњава Горан Стевановић, предсеник Месне заједнице Луковска бања.

Некад најпопуларнија бања на просторима бивше Југославије и чувена у Европи, Куршумлијска бања, нажалост, данас не ради. Њеним оживљавањем било би посла за многе који већ спремају кофере да напусте ову средину. Шанса и опстанак овог краја управо зависе од развоја бањског туризма.

 

 

 

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 06. авг 2018, 12:32)
anonymous [нерегистровани]

Napred

Napred Kursumlija, napred Srbija!