Хоботнице за превремено рођене бебе

Слађана Потић из Старчева једна је од жена које су пре годину дана почеле да хеклају "хоботнице чудеснице" и дарују их превремено рођеним бебама. То је помоћно медицинско средство које помаже бебама у инкубаторима да се осећају смиреније и сигурније.

Старчевка Слађана Потић једна је од 500 жена из целе Србије, које су на иницијативу једне мајке,чија је беба превремено рођена, почеле да хеклају „хоботнице чудеснице".

То помоћно медеицинско средство за бебе у инкубаторима прво се појавило у Данској, али се полако шири и у другим земљама.

Код нас чланице групе месечно направе 240 хоботница, а донирају их здравственим институцијама у Београду, Новом Саду, Приштини, Крагујевцу и Панчеву.

„Свака од нас утка нешто своје, неко срце, неко очи и уста, различите шаре; то је нека наша креативност. А лепо је видети особље и родитеље који се озаре кад виде нешто тако лепо и шарено код својих беба у инкубаторима. То је њима први „другар" у животу" , каже Слађана Потић

Болница у Панчеву је у претходних годину дана добила 40 хоботница. Бебе реагују на њих, а битно је рећи да то нису играчке и да нису за малу децу која стављају ствари у уста.

„То њима јако много значи. То је као први загрљај. Пипци хоботнице имитирају пупчану врпцу, па се беба осећа као да је у мамином стомаку. Од тога су смирене, стабилизује им се дисање. Баш лепо то прихватају" објашњава Ана Ардељан, педијатар неонатолог.

Хоботнице се израђују по тачним димензијама и од материјала су који нису штетни за бебе.

Жене које их праве прихватају донације искључиво у материјалу, а отворене су да приме сваког ко жели да научи да хекла и прикључи се овој хуманој мисији.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 04. авг 2018, 06:17)
anonymous [нерегистровани]

Svaka Vam čast

I hvala!!!!