Представљање културе и традиције Словака у Арадцу

Дванаест војвођанских села ове године биће домаћин "Чуваркуће" - манифестације која промовише традиционалне културне вредности и наслеђе националних мањина. Протеклог викенда у селу Арадац код Зрењанина представљене су особености Словака у Србији.

Ана Хучокова са својим другарицама Зузаном, Анком и Маром већ 40 година чине познату групу Мешкарке из села Арадац. Свирају по слуху, на ретким хармоникама и представљају традиционалне словачке песме. Наступале су свуда по свету, свирале државницима, на свечаностима, савременим музичким фестивалима, на Егзиту, а овога пута у свом родном селу Арадац на манифестацији "Чуваркућа".

"Прихватају нас млади, не баш сви, али пуно нас прихватају. они се са нама јако дружиду лепо. Докле ћете свирати? Па, док ћу имати снаге" каже осамдесетогодишња Ана.
Мешкарке су се прикључиле великом броју учесника друге по реду манифестације Чуваркућа у Арадцу код Зрењанина. Представила су се Удружења жена, фолклорни ансамбли, рецитатори, а посебном изложбом и осам уметника који су током сликарске колоније стварали дела на тему Мултикултуралност.

Марта Киш Бутерер, академска сликарка истиче да уметност спаја људе и различите сфере интересовања: "Војводина је право место за тако нешто. Ја мислим да боље нису ни могли да одраде".

Пројекат подржава Евроска унија и велики број организација невладиног сектора, а циљ је промоција заједништва и сарадње националних, верских и културних заједница под паролом "Војводина наша кућа".

"Мислим да манифестације које наглашавају ту традицијску културу, њу промовишу и афирмишу - имају свога смисла, јер време неумитно тече, свет се неумитно мења из дана у дан, то значи да се и Војводина мења" каже Снежана Илић из Центра за развој цивилног друштва у Зрењанину.

Осим традиционалне ношње едан од препознатљивијих словачких симбола је и богата трпеза којом су уз херовке, штрудле, трутуле и друге посластице арадачке домаћице обрадовале госте. У наредним месецима, кроз манифестацију "Чуваркућа" представиће се и повезати још 12 војвођанских места, а завршна манифестација биће организована у Новом Саду.

 









Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво