Босилеградско Kраиште игра и пева

Недеља која спаја два месеца, јул и август, у Босилеграду је већ десет година резервисана за манифестацију "Босилеградско Kраиште игра и пева". На фестивалу ове године учествују ансамбли из Бугарске, Македоније и Србије.

Дефиле је увертира, на челу колоне гајде и оркестар из Бугарске. Шаренило и разноврсност долазе до изражаја када се, уз музику, споје у једно коло, на тргу. Носе заставе својих земаља и преносе поруке сарадње и разумевања.

"У мом региону, тамо где живим, карактеристичне су гајде", каже Димитров Великов из Бугарске, "сви то свирају, нема свадбе без гајде."

Реиф Стаменковски из Македоније истиче да је мисија њиховог културно-уметничког друштва да стекну нове пријатеље и да се упознају са Европом и светом.

"Са југа Србије су игре темпераментније па су нам онда можда игре из Бугарске и Македоније ближе што се игре и брзине корака тиче", каже Маријана Игњатовић, из нишког КУД-а "Абрашевић".

Босилеград оживи сваке године током фествала. Долазе људи из дијаспоре, комшије.

"Да се боље разумеју, да кроз те различитости схватимо да је све опет то, да су то врло блиски народи", рекао је Воислав Божилов, директор Центра културе у Босилеграду.

"Сад се упознају, са петнаест-двадесет година, и замислите када после 15 година један у својој држави буде политичар, а други у својој земљи, већ су пријатељи политичари", наглашава Љубен Глигоров, аутор и организатор Фестивала.

Не само игра и песма, манифестација је прилика и за разговоре о будућој сарадњи. Ту прилику користе челници две, по броју становника, сличне општине, Босилеграда и македонске Каменице.

То је добар почетак будуће сарадње у свим областима, сматра Соња Стаменкова, градоначелница Каменице: "Посебно за заједничке ИПА пројекте, који се финансирају средствима Европске уније."

"Ми смо причали о рудницима, тај исти појас везује рудник Саса код њих и наш у Караманици, и то је веома важно, и они од тога живе и ми ћемо од тога да живимо", каже Владимир Захаријев, председник Општине Босилеград.

Статистика каже да је за десет година током манифестације Босилеградско Краиште играло и певало двеста културно-уметничких друштава из више земаља. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво