Ризнице јагодинских храмова на изложби у Завичајном музеју

Поводом обележавања два века Старе цркве, у Јагодини је отворена изложба "Ризнице јагодинских храмова". Стара црква, задужбина Милоша Обреновића, најстарија је грађевина у Јагодини.

Када је пре два века Милош Обреновић започео градњу цркве Светих апостола Михајла и Гаврила тадашња Јагодина имала је само двадесетак српских кућа, џамију али не и православни храм.

Градња цркве трајала је пет година. Пажњу историчара и данас привлачи ктиторска плоча са прецизним подацима о годинама српског књаза Милоша.

Садржај ризнице јагодинске старе цркве први пут је после седамдесет година сакупљен на једном месту и представљен на изложби у Завичајном музеју.

"Две иконе Ђуре Јакшића данас су у Народном музеју, пет икона су у епархијској ризници у манастиру Каленићу, документи, стара и ретка књига су делом у музејима и историјском архиву у Јагодини", објашњава Бранислав Цветковић, историчар уметности. "Сада смо први пут после седамдесет година окупили све оно што је садржала некада ризница старе цркве."

Литургијски предмети, старе штампане књиге и документа представљени су на изложби уз иконе које данас имају непроцењиву културно-историјску вредност.

Већину икона радили су српски сликари, а међу ауторима су и Ђура Јакшић, Јања Молер, Михајло Константиновић и Риста Николић. Црквену ризницу даривали су еснафи и појединци.

"Ти вотивни дарови су одраз вере народа божјега који је он кроз веру доживљавао и кроз богослужење у својим храмовима", рекао је епископ шумадијски господин Јован.

Део црквене јагодинске ризнице данас је у манастиру Каленићу и Народном музеју у Београду, а једно од ретких звона из прве наруџбине Милоша Обреновића за цркве по Србији и даље је у Цркви Светих апостола Михајла и Гаврила.

 

 

 

број коментара 0 пошаљи коментар