Ми можемо све - камп на Мокрој гори за децу лечену од канцера

У организацији београдског удружења "Чика Боца" и "Младице", у Мокрој Гори се одржава шести камп "Ми можемо све", за децу лечену од рака, која ту бораве без родитељске пратње. Покровитељ је Министарство здравља уз подршку бројних донатора.

Фудбалску каријеру Маћека Ивановског из Пољске прекинула је болест, али захваљујући лопти, у кампу је лако савладао језичку баријеру и стекао другаре, како каже, за цео живот:

"Први пут сам на кампу без родитеља, први пут сам у Србији, први пут сам сам летео авионом И овде ми је супер са новим другарима... споразумевамо се на енглеском, рукама, ногама..."

Михајло Гудурић из Батајнице каже да није ни сањао да ће му бити толико лепо: "Буквално сваки тренутак је испланиран."

Добро осмишљене радионице, уз помоћ стручњака и волонтера који су се и сами борили са опаком болешћу, на прво место стављају игру, кроз коју им враћају самопоуздање и разбијају предрасуде.

"Дајемо им ту могућност да се отворе, да уђу у комуникацију, да уђу у причу, јер тешко је после година и месеци лечења и затворености по болницама и у кругу породице", објашњава Владимир Радуловић из Удружења "Чика Боца".

Магдалена Томовић каже да јој све то много помаже: "Да решим неке проблеме што можда нисам знала раније како да решим, проблеме у школи, избегавање деце, то ме највише мучи."

Аниа Бучаз из Пољске лечила се у детињству од канцера и одлучила да оснује Фондацију за децу лечену од рака: "Захвална сам што сам на овом кампу и што ћу искуства пренети у своју земљу у којој нема оваквих кампова."

И то што откривају Шарган и Мокру Гору, и себе, без пратње родитеља, упућени једни на друге, отвара им видике - колико и шта могу, у кампу "Ми можемо све". 

број коментара 0 пошаљи коментар