Изградња Римског трга у Чачку при крају

Део пешачке зоне у центру Чачка добија нови изглед посебно тамо где су вредни археолошки налази. Испред археолошког налазишта Римских терми у току су завршни радови на изградњи Римског трга.

Чачак је један од ретких градова који има археолошко налазиште у самом центру града које је доступно посетиоцима.

Римске терме, купатило са краја четвртог и почетка петог века нове ере откривено је пре 50 година приликом изградње стамбене зграде. Конзервиран је у већем делу који је сачуван и може се видети. Како би се промовисало на бољи начин и туристичка понуда и потенцијали Чачка, пре неколико месеци почела је изградња Римског трга на десетк метара од уласка на налазиште. 


За неколико дана биће завршени радови на овом платоу где је изграђена фонтана, постављене клупе за одмор, засађено зеленило и постављена савремена расвета.

Термама може да се приступа са терасе хотела одкле се оне најбоље и виде. За улазак на налазиште потребно је обратити се Народном музеју.

Биће постављен и лед екран на коме ће бити доступне информације о налазишту и туристичкој понуди Чачка и околине. Такође, предвиђен је и простор за различите промоције и презентације. Град Чачак почива на темељима римског насеља и налази из тог периода су присутни не само у центру града, већ и у околини.

Завршена су и археолошка ископавања у дворишту Гиманзије и ту су откривени значајни налази. План је и да они буду доступни јавности у оквиру нове фискултурне сале која ће се ту градити.

број коментара 0 пошаљи коментар