Реконструкција водоводне мреже и замена старих цеви у Крушевцу

За изградњу водоводних мрежа широм Србије, до краја осамдесетих година прошлог века, најчешће су се користиле азбестно-цементне цеви. У Крушевцу се сада те цеви замењују полиетиленским.

Замену старих азбетно-цементних цеви крушевачки Водовод ће, уз подршку Града, радити током целе године. Тренутно се ради у Улици Ратка Пешића и Таковској. Од планираних 870 метара мреже замењено  је 310 метара, постављене су нове полиетиленске цеви већег промера.

Упоредо са реконструкцијом мреже ради се и на попречним везама и замени 120 прикључака. Инвестирано је више од 13,5 милиона динара, а планирано је да радови буду завршени до почетка септембра.

Иако у јавности постоје бројне дилеме о штетном утицају старих азбестно-цементних цеви на квалитет воде, бројне студије Светске здравствене организације показују, а са тим се слажу и домаћи стручњаци, да разлога за бојазан нема, уколико се дистрибутивна мрежа адекватно одржава.

Завод за јавно здравље Крушевац контролише воду за пиће из мреже Водовода Крушевац три пута недељно, истиче др Александра Бојанић, специјалиста хигијене Завода за јавно здравље Крушевац:

"Раде се микробиолошке и физичко хемијске анализе и вода из крушевачког Водовода је здравствено исправна. Што се тиче азбестно-цементних цеви бројна истраживања показују да азбест унет гутањем није канцероген. Азбест је опасан једино ако се удише његова прашина која има влакнасту структуру, тада може да изазива карциноме. Иначе, азбест у води за пиће није канцероген. Правилници рађени у складу са директивама СЗО и ЕУ отуда и не предвиђају да се у испитује његово присуство у води." 

Према речима Владимира Милосављевића, директора ЈКП Водовод Крушевац, до сада су  замењене водоводне линије на Тргу Деспота Стефана, у Железничкој улици, до краја године планирана је замена водоводне мреже на раскрсници Балканске и Душанове улице, и целокупне мреже у Немањиној улици:

"Укупна вредност ових инвестиција је преко 25 милиона динара, а план је да се промени преко 2 километра цементно-азбестних цеви различитог пречника." 

Водоводне мреже у Крушевцу дуга је 700 километара и има 29.000 прикључака. Уз поменуте активности у наредном периоду планира се и реконструкција свих улица у Новом насељу и  сукцесивна замена дотрајалих водоводних линија у граду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво