Жетелачки дани у Војловици

У Јужном Банату, у панчевачком насељу Војловица, Мађари и Словаци прослављају завршетак жетве пшенице, традиционалном манифестацијом "Жетелачки дани".

У народним ношњама Словака и Мађара Војловчани су направили свечани дефиле који је прошао кроз читаво насеље.Возили си и старе машине којима се некада обрађивала плодна банатска земља.

Због кише која је претходног дана падала нису могли да обаве и симболично ручно кошење пшенице које означава и крај једног великог посла.

"У овим новим временима жетва се заврши за три-четири дана, јер је механизација напредовала, а пре је било много теже, али су се људи много више дружили", објашњава Михал Спишјак, председник словачког КУД "Ђетван" у Панчеву. "Окупљали су се један дан код једне породице, а други код друге и тако су се помагали. Сви су су радили заједно од раних јутарњих, па до касних вечерњих сати, када се знало и запевати."

Некада су бичеви били саставни део основног прибора сваког пастира, а сад нема великих стада, па ни пастира, а кожни бичеви користе се само на оваквим манифестацијама за пуцање.

"Потребна је техника, али и снага, поготову када се пуца са два бича одједном", каже Мирослав Бешка. "Онда треба више кондиције, али мора и рука да буде увежбана да не би било проблема."

Жене из Војловице показале су на који начин праве ручне радове који се разликују од свих других у граду.

"Ретко кад радимо једнобојним везом", истиче Ана Пањок, из словачког КУД "Ђетван". "Углавном је то шарени вез и по томе је препознатљива читава Војловица."

Жетелачки дани су се завршили у вечерњим сатима традиционалним Жетелачким балом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се