Реновирање сигурне куће у Лесковцу

Кроз Прихватилиште за жртве насиља у Лесковцу за 14 година прошло је 400 жена и деце. Сигурна кућа у овом граду је од августа 2015. на познатој адреси, а услови су одлични захваљујући бројним донаторима и Удружењу грађана Апел које ових дана креће са обновом улаза у зграду и ограде.

Увек са осмехом, пуна разумевања, али крајње професионална. Зна у сваком тренутку и шта рећи и шта учинити. Свака жена која се овде нађе, носи другачију причу и муку, али све се своди на неколико истих речи.

"Све те жене преживљавају физичко, психичко, економско насиље, сексуално насиље", каже Горица Митровић, домаћица Сигурне куће у Лесковцу.

Уз домаћицу у Сигурној кући тим искусних стручњака. У свако доба дана ово је уточиште и сигурност за жене и децу жртве породичног насиља.

"Свакако да им значи та психосоцијална подршка и помоћ, правно оснаживање, тачно у ком правцу да се оснаже", истиче Александра Милошевић, педагог, "али, опет кажем, све је на њима."

Спас је протекле седмице овде нашла и, тренутно, једина корисница Сигурне куће. Она каже да јој много значи подршка и да су услови за боравак добри.

Сигурна кућа, на познатој локацији у центру града, на корак од Полицијске управе од пре три године. Све ново. Најважније је да је безбедно. Уз видео надзор ту је и двадесетчетворочасовно физичко обезбедјење.

"Концепт безбедности овог објекта се базира не на његовој тајној локацији већ на неким другим важним параметрима који гарантују висок ниво безбедности овог објекта", објашњава Бобан Илић, директор Центра за социјални рад у Лесковцу. "Кроз реализацију овог пројекта тај ниво безбедности подићи ћемо још на виши ниво."

Уз помоћ Удружења "Апел" прошле године сређен је овај кутак за децу. Поново сарађују са лесковачким Центром за социјални рад и Министарством грађевине. И ове године њихов пројекат је најбољи, вредан милион динара. Улаз и ограда око дворишта добиће нови изглед.

"Ако већ мора да постоји оваква институција, желимо да се корисници осећају у њој безбедно и да имају квалитетнији живот него што су имали кад су дошли у овакву установу", истиче Ивица Станковић, из Удружења "Апел" Вучје.

Лесковац је први град у Србији који је женама жртвама насиља заштиту почео да пружа институционализовано. Да се добро ради, потврђује и пуна лиценца на шест година.

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво