Мурал у славу Мишарске битке

У сусрет обележавању годишњице Мишарског боја, најзначајније победе у Првом српском устанку, мачвански сликар Жељко Драгићевић урадио је мурал на Мишарском брду. Уметнику су помогли најмлађи Мишарци.

Ово свето место, где су српски сељаци за једно поподне решили битку против надмоћне турске војске, и са вождом Карадјордјем започели модерну историју српске државе, за мене је вечна испирација и обавеза да се одужим као потомак и као уметник, речи су Жељка Драгићевића, који је за само седам дана осликао потпорни зид поред пута на Мишарском брду.

"Ја овде бијем неке своје битке које су ми много битне, уметничке, стваралачке, духовне, животне", истиче Драгићевић. "Одушевљн сам и презадовољан целом овом причом, људима, подршком."

Пордшка не мањка, од Мишараца који кажу да им је важно да ово историјско место добије нова обележја и симболе до туриста који се заустављају дуж пута.

"Пријатељ је свих Мишараца, дошао је овде да остави свој траг и испише неке нове странице српске историје и остави печат на слободарском Мишару", каже Душан Симић, глумац из Мишара, "видим да није само мени лично драго, видим да стају људи, мештани га позивају на кафу, дружење."

Сликар који је створио мурал у дужини од 118 својих корака, инспирисао је и малишане да цртају, уживају у распусту и пријатељству са уметником.

Мишарски мурал који плени монументалношћу, симбол је захвалности витезовима слободе, али и победе добрих дела и правих животних вредности.

број коментара 0 пошаљи коментар