У Шапцу, грађевинска дозвола за пет дана

Електронска управа и убрзано издавање грађевински дозвола подстакли су градњу на територији Шапца.

Грађевинска дозвола у Шапцу добија се у року од пет дана, и од почетка године, издато их је 87. За последња три месеца, на територији града регистровано је 40 активних градилишта, и оно што је битно, сва су са уредном документацијом.

Према званичној статистици, Шабац је у "топ пет градова" по брзини решавања предмета у оквиру обједињене процедуре.

Захваљујући електронској управи, и електронском подношењу захтева, број градилишта се последњих година знатно повећава, а све је мање нелегалне градње. Граде се и индивидуални и пословни објекти и зграде. А новина је и то што су се у граду појавили и нови инвеститори. 

"Обједињена процедура за добијање грађевинске дозволе, такозвана електронска грађевинска дозвола битно је унапредила и убрзала поступак добијања саме дозволе", каже Драгољуб Милутиновић, грађевинар из Шапца. "Ти рокови за документацију су 28 дана, уколико нема некаквих других проблема, углавном се три рокови поштују. Чини се да је градилишта више, појављују се нови инвеститори, Шабац је град који има дугу традицију у грађевинарству."

"Ми издајемо локацијске услове у року не дужем од седамнаест дана, грађевинску дозволу за пет дана, употребну дозволу за три дана, решења по члану 145 такође за пет дана", истиче Миљан Угринић, начелник Одељења за урбанизам. "Ми сад немамо велике комуникације са извођачима радова, инвеститорима, све се подноси електронским путем, и просто, сведена је та комуникација на електонску комуникацију, верујем да су све задовољнији, јер је рок драстично смањен, и то иде њима у прилог."

Поред олакшане процедуре за добијање грађевинских дозвола, у прилог грађевинарима иде и време без високих температура. Од повећане градње највећу корист имају радници, али и локална самоуправа.

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 01. авг 2018, 02:06)
anonymous [нерегистровани]

A u Jagodini

U Jagodini ovo traje oko godinu dana, pa vi vidite.