Обнова Музеја Хајдук Вељка у Неготину

Вишегодишњи проблем са влагом у Музеју Хајдук Вељка у Неготину ускоро ће бити решен. Из буџета општине издвојено је скоро 2.300.000 динара за хидроизолацију једног од најстаријих објеката у граду.

У кући неготинског оборкнеза Тодора, подигнутој средином 19. века, смештени су предмети које је користио крајински војвода хајдук Вељко Петровић, уметничка дела, књиге, устаничко оружје, војне мапе.

Радови на Тодорчетовом конаку, згради са двадесетак аркада и јединственим умиваоником, још једном потврђују да Неготинци чувају културну баштину и сећање на своје великане. Недавно је обновљена Мокрањчева кућа, а ових дана је и Музеј Хајдук Вељка велико градилиште.

"Праве се канали који воде неких 50 метара од објекта према градској канализацији, јер ће ти канали практично одводити ту воду", објашњава Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине у Неготину.

И док се у приземљу и око музејске зграде увелико ради хидроизолација, на спрату у витринама, књиге и ноте Мокрањчеве Шесте руковети, посвећене Хајдук Вељку и Неготину. Зидове музеја красе портрети чувеног јунака.

Како је, у ствари, настао његов лик, објашњава Емила Петровић, кустос етнолог Музеја Крајине у Неготину:

"Људи су говорили да су видели Хајдук Вељка, многи су сведочили да су разговарали са њим и описивали како изгледа.

"Вељко је био танка и висока струка, смеђе косе и врло мали' бркова, дугуљасти' суви' образа, широки' уста и подугачка, мало покучаста носа" - тако га у "Житију Хајдук Вељка Петровића" описује Вук Стефановић Караџић.

Неготинци су у центру града подигли споменик Хајдук Вељку Петровићу, у дворишту Мокрањчеве куће расте и рађа бадем. Заштићена је и стара црква изграђена још у време турске владавине, 1803. године.

"У порти старе цркве сахрањени су Хајдук Вељко и његов брат", каже Емила Петровић. "Приче казују да је он тајно сахрањен како не би опао елан код бораца и да не би Турци сазнали да је погинуо."

Стихове који су уклесани на надгробним плочама у порти цркве, написао је наш познати песник Сима Милутиновић Сарајлија.

У очување културне баштине општина Неготин све више улаже. Од капиталних радова на културним објектима, према речима Владимира Величковића, председника Општине Неготин,  остало је да се замени столарија на Управној згради.

А када се у неготинској чаршији стопе мириси грожђа и звуци Мокрањчевих руковети, када оживе приче о Хајдук Вељку, као да ће се чути и оно његово јуначко, непокорено: "Главу дајем, Крајину не дајем!"

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво