Историјски архив Топлице у новом простору

Историјски архив Прокупља чува документа старија од једног века из све четири општине Топличког округа. Сада је, уз помоћ средстава које је обезбедило министарство културе, простор Архива уређен па ће се две и по хиљаде метара архивске грађе, која је осам пута сељена, напокон наћи на полицама.

Матична књига рођених цркве у Великој Плани,  у коју су уписани сви рођени у периоду од 1879. до 1894. године, најстарија је књига која се чува у Историјском архиву Топлице.

Најстарији документ је из доба Турака, из 1864.године, истиче Милан Стојановић, директор Историјског архива Топлице:

"То је тапија која је поклонио мешта Меровца, где је његов предак купио имање од тадашњег власника који је био Tурчин, и то пре него што су ови крајеви ослобођени од Tурака."

Већина докумената, је из друге половине двадесетог века и доступна је на увид јавности. Грађани најчешће траже документацију везано за реституцију или повезивање радног стажа, али и трагају за својим коренима.

"Људи се интересују за порекло своје имовине као и само порекло својих породица и одакле су насељени и досељени у Топлици", Горан Златковић, архивски помоћник.

Архив је основан пре осамдесет година и од тада је више пута сељен због неадекватних услова. У последњих пет година уложено је скоро 12 милиона како би се уредио простор, а архивска грађа подигла са пода. Само ове године, Mинистарство културе издвојило је шест милиона динара.

Новац је, по речима Милан Стојановића, намењен за два пројекта из области културног наслеђа - по 500 хиљада за набавку металних полица и архивских кутија и пет милиона кроз пројекат "Градови у фокусу" за санацију крова.

Свих 550 фондова и око две и по хиљаде метара архивске грађе биће сложено на новим полицама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво