Српски ваздухопловни моделари - прваци Европе

Након три такмичарска дана и такмичења у три категорије, уз укупно 1.178 стартовања модела, репрезентативци Србије у ваздухопловном моделарству су својим резултатима, од 195 такмичара из 27 европских држава, показали да су најбоља репрезентација Европе, заузевши прво место у генералном пласману.

Репрезентативци Србије у ваздухопловном моделарству - Радоје Благојевић из Аеро-клуба "Војка", Светозар Гостојић, Бојан Гостојић и Жива Ковачки из АК "Зрењанин", Андрија Пешић из АК "Трстеник", Славко Савић из АК "Нова Пазова", Стеван Јановић из АК "Сомбор" и Бранко Бијелић из АК "Винг" из Београда - вратили су са Европског првенства из Сентеша у Мађарској са четири одличја.

Златна медаља екипно у класи Ф1Б, сребрна медаља појединачно за Светозара Гостојића у истој класи, сребрна медаља екипно у класи Ф1Ц и збирни резултат све три класе Ф1А,Б,Ц - прво место за Србију -  то је збир достигнућа ових спортиста са највећег европског такмичења.

Иако Европско првенство представља практично три засебна такмичења у једном, јер се за сваку категорију организује европско првенство, репрезезентативци Србије су кроз сва три такмичења наступали тимски и као подршка једни другима, што је резултирало првим местом у укупном поретку.

У класи Ф1А наступило је 25 репрезентација и 76 такмичара, а Србију су представљали Славко Савић из Аеро-клуба "Нова Пазова", Андрија Пешић из АК "Трстеник" и Радоје Благојевић из АК 2Војка". Екипно су заузели 12. место, а појединачно је најбоље пласиран био Славко Савић на 26. позицији.

Иако без медаље, овај део репрезентације је био од изузетног значаја за друге две српске екипе, као неопходна подршка и помоћ за време такмичења око модела. Победник је био Пер Финдал из Шведске, а његова репрезентација је заузела прво место екипно.

У класи Ф1Б наши такмичари Радоје Благојевић, Бојан и Светозар Гостојић показали су  апсолутну доминацију у односу на осталих 26 репрезентација и 75 такмичара, освојивши прво место екипно и појединачно друго место Светозар Гостојић, Радоје Благојевић 12. место и Бојан Гостојић 21. место.

Појединачно у Ф1Б је најбољи био Алберт Булатов из Русије. И репрезентативци у класи Ф1Ц: Стеван Јановић, Жива Ковачки и Бранко Бијелић донели су Србији медаљу, освојивши друго место екипно од 20 репрезентација и 44 такмичара, а појединачно им је за неколико бодова измакла медаља, па је Жива Ковачки освојио четврто место, а Бранко Бијелић пето место. Екипно у Ф1Ц су победили такмичари из Украјине са само шест бодова предности у односу на Србију.

Овогодишње највеће такмичење за моделаре одржано је у Мађарској од 23. до 28. јула, у организацији Међународне ваздухопловне федерације и мађарског ваздухопловног савеза. До краја године српске моделаре очекују домаћа такмичења, као и међународна у оквиру светског купа.

Следеће године у октобру на реду је Светско првенство у Калифорнији (САД), када ће српски моделари имати прилику да бране титулу светског првака у класи Ф1Б, а и према управо постигнутим одличним резултатима, да понове овај европски успех и на светском нивоу.

 

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво