Заједно за Шумадију: Сачувати успомену на Серђа Маркионеа

Одборничка група "Заједно за Шумадију" предлаже да се у Крагујевцу постави спомен-плоча Серђу Маркионеу и да једна улица понесе његово име.

Маркионе је, саопштава "Заједно за Шумадију", вратио Крагујевац на мапу ауто-индустријских центара и присуствовао отварању нове фабрике у априлу 2012. године, која је основана у партнерству италијанског "Фијата" и Владе Републике Србије.

После тешких година за крагујевачку "Заставу", таворења и пропадања, потписивање уговора са "Фијатом" 2008,  након четири године и почетак производње модела 500 Л, донели су опоравак ауто-индустрије и нова радна места за грађане.

"За три и по године 'Фијат' је обновио и изградио око 1,4 милиона квадратних метара хала, које је ставио под кров. У Крагујевац је довео четири своја велика добављача, који су изградили погоне у Гросници (Магнети Марели, Џонсон контролс, СИГИТ, ХТЛ ), направио на десетине километара нове гасоводне и канализационе мреже и успео да изгради велику енергану, способну да обезбеди стално напајање струјом града величине Крагујевца.

Најмодернија "Фијатова" фабрика у свету смештена на обали Лепенице, пројектована је за производњу 160.000 аутомобила, а могуће је достићи капацитет чак 300.000 возила", наводи се у саопштењу ЗЗШ.

Највећу заслугу за препород фабрике и аутомобилске индустрије Крагујевац дугује, Серђу Маркионеу, зато као израз захвалности и у знак успомене на све што је учинио за фабрику и раднике, у ЗЗШ сматрају да је најмање што град може да уради, да једна улица понесе име по њему.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво