Чека се на границама, гужве на путевима

Током летње туристичке сезоне уобичајене су гужве на путевима и границама. Пред викенд, посебан опрез саветује се возачима на деоницама које се граде. Најдуже се чека на српско-мађарској граници, на прелазу Хоргош.

Иако нема правила у које доба дана је гужва највећа, кроз гранични прелаз Прешево дневно прође 25–50.000 путника.

Најфреквентиније је викендом, а током предстојећа два дана очекују већи број возила и путника због колективних годишњих одмора на западу Европе.

"Ми смо с тим у вези предузели све неопходне мере како би се чекање свело на најмању могућу меру. Ангажован је довољан број полицијских службеника, материјално-техничка средства су сва у функцији и са царином је договорено", каже Срђан Тасић, командир станице Граничне полиције Прешево.

Надлежни током викенда препоручују возачима да користе друге граничне прелазе. Алтернативни гранични прелаз према Македонији је Прохор Пчињски, који је од ауто-пута код Бујановца удаљен 30-ак километара.

На граници са Мађарском је више прелаза. "Путницима, као и сваке године, саветујемо да користе мање фреквентне граничне прелазе као што су: Ђала, Хоргош 2, Бачки Виногради, Келебија, Бајмок, Ратина и Бачки Брег", наводи Немања Перишић, помоћник командира станице Граничне полиције Хоргош.

Повећава се и број страних држављана у транзиту. На јужном краку Коридора 10 саобраћај је успорен дуж две деонице које се граде, кроз Грделичку клисуру и од Српске Куће до Левосоја.

Ту су ограничења брзине од 30 до 80 километара на сат. Гради се деоница ауто-пута код Бујановца, дужине око осам километара. У завршној фази је изградња две петље, систем за одводњавање, коловоз на укупној дужини деонице, гради се и нови мост, а у завршној фази су и постојећи мостови.

На источном делу Коридора 10 многе деонице ауто-пута су завршене, од јуче и два километра од Станичења ка Пироту. А појачан интензитет саобраћаја је и на целој траси од Ниша до границе са Бугарском.

број коментара 0 пошаљи коментар